Castle Dussen

Binnen 1 4271 BV Dussen

Telefoonnummer

+31 416 290 010

Emailadres

sales@apglos.eu

Abonnementsvrij RTK signaal? Het is mogelijk

Abonnementvrij RTK signaal, basisstation

Een abonnementsvrij RTK signaal is een vaak gesteld verzoek door partijen die willen beginnen met GPS landmeten. Dit heeft er mee te maken dat de abonnementsgelden voor het verkrijgen van RTK correcties vrij hoog zijn.

De abonnementskosten voor RTK correcties voor GPS landmeten zijn hoog. Daarom wenst de gebruiker vaak een abonnementsvrij RTK signaal. Hij wil liever betalen voor gebruik en niet aan hoge kosten vastzitten. En het verkijgen van een abonnementsvrij RTK signaal is mogelijk met de landmeetapp Apglos Survey Wizard. Hier betaalt u een bepaald bedrag voor 24 uur toegang tot RTK correcties. Wanneer u vaak meet dan kan het zijn dan een abonnement voor RTK correcties toch voordeliger is.

Om alles duidelijk te maken over dit onderwerp zullen we in dit artikel de volgende vragen beantwoorden:

  • Wat zijn de voordelen van een abonnementsvrij RTK signaal?
  • Is er een abonnementsvrij RTK signaal?
  • Hoe werkt een RTK signaal, al dan niet abonnementsvrij?
  • Wanneer moet u kiezen voor een abonnementsvrij RTK signaal en wanneer voor een abonnement?
  • Zijn er alternatieven voor een abonnementsvrij RTK signaal?

Abonnementsvrij RTK signaal: de oplossing

Het kan zo zijn dat u niet in de gelegenheid bent om dit gehele artikel te lezen. Daarom is er nog een mogelijkheid om meer te weten te komen over abonnementsvrij RTK signaal.

U kunt via deze website een GPS meetsysteem proberen. Kijk daarvoor direct op deze pagina.

U kunt op dezelfde pagina een demonstratie aanvragen van één van onze GPS meetsystemen. Bij deze demonstratie kunt u dan ook gerichte vragen stellen over abonnementsvrij RTK signaal en natuurlijk ook over andere onderwerpen met betrekking tot GPS landmeten.

Mocht u geen tijd hebben voor een demonstratie of wilt u snel tussendoor de software van onze GPS meetsystemen proberen dan is dat mogelijk. Apglos Survey Wizard is de eenvoudigste software om GPS metingen mee uit te voeren. U kunt deze gratis downloaden van de Google Play Store.

De landmeetapp Apglos Survey Wizard heeft volledige functionaliteit met de GPS van uw Android apparaat. U kunt deze app dus volledig testen en het is gratis.

Natuurlijk is de nauwkeurigheid van onze GPS ontvangers beter dan die van de standaard Android apparaten. Mocht u dus een test willen doen met een nauwkeurig systeem, kijk dan op deze pagina.

Wat zijn de voordelen van een abonnementsvrij RTK signaal?

Wanneer u zelf wilt beginnen met inmeten en uitzetten en een GPS meetsysteem wilt gaan aanschaffen dan wilt u een goed zicht hebben op de kosten. Dat geldt voor de directe kosten, maar ook voor terugkerende kosten.

Abonnementsvrij RTK signaal, basisstation

En de grootste van de terugkerende kosten is vaak het abonnementsgeld voor RTK correcties. Dit kan wel oplopen tot een bedrag van € 1500,- excl. BTW per abonnement. Dat is een hoop geld. En wanneer u niet weet hoe vaak u gaat meten, dan weet u ook niet of dit abonnementsgeld wel rendement gaat leveren.

Daarom is een veelgestelde vraag een abonnementsvrij RTK signaal. Hiermee hoeft er dus niet het hoge abonnementsgeld te worden betaald. De kosten kunnen lager zijn wanneer met een abonnementsvrij RTK signaal gebruikt. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de prijs voor het abonnementsvrij RTK signaal en van het aantal keer dat de GPS meetapparatuur wordt gebruikt.

Ook kan met met deze abonnementsvrije methode zelf bepalen wanneer men de GPS meetapparatuur gebruikt. Dit is ideaal voor werkzaamheden die maar in een beperkte periode worden uitgevoerd.

Daarnaast kan het administratief handig zijn. Wanneer men gebruikt maakt van een abonnementsvrij RTK signaal, dan kan de gehele GPS meetapparatuur op één project worden afgeschreven. Bij abonnementen is dat vaak lastiger.

Daarnaast is er nog een voordeel. Abonnementen zijn doorlopend. Wanneer u deze moet beëindigen moet u deze opzeggen. Wanneer u daar niet mee op tijd bent dan loopt het abonnement inclusief de daarbij behorende kosten door. Bij een RTK signaal hoeft zonder abonnement u niet te denken aan het opzeggen. Hierdoor heeft u ook geen last van kosten door het niet tijdig opzeggen.

Is er een abonnementsvrij RTK signaal?

Er is zeker een mogelijkheid om abonnementsvrij RTK correcties voor landmeten te ontvangen. Dit is met de landmeetapp Apglos Survey Wizard. Deze landmeetapp zit standaard bij al onze GPS meetsystemen.

Apglos Survey Wizard werkt op twee manieren. De eerste manier is op licentiebasis. Dit zijn jaarlijkse kosten.

Maar de tweede manier is veel interessanter voor iemand die op zoek is naar een abonnementsvrij RTK signaal. Deze manier is pay-per-use. U betaald dus alleen wanneer u de landmeetapp gebruikt. Dit wordt gedaan met digitale munten.

Met deze munten kunt u in Nederland en België ook RTK correcties kopen voor een periode van 24 uur. Dit is ook vrij eenvoudig.

U hoeft in Apglos Survey Wizard alleen naar het verbindingsscherm te gaan. In dit verbindingsscherm ziet u een keuzemogelijkheid van waar de RTK correcties vandaan komen. De keuzemogelijkheden zijn van antenne (externe GPS ontvanger), telefoon of server. Deze laatste mogelijkheid is er alleen wanneer u een Nederlands of een Belgisch coördinatenstelsel heeft geselecteerd.

Abonnementsvrij RTK signaal, selectie in Apglos Survey Wizard

Voor de abonnementsvrije RTK correcties moet u kiezen voor server. Dit kost zo’n 37500 munten. Wanneer u daarna op OK knop klikt dan kunt u GPS landmeten zonder een abonnement voor RTK correcties te hoeven afsluiten.

Hoe werkt een RTK signaal, al dan niet abonnementsvrij?

Om te weten hoe een RTK signaal, al dan niet abonnementsvrij, werkt moet u weten hoe het GPS landmeten werkt. Bij GPS landmeten horen veel afkortingen. Ten eerste is er natuurlijk al GPS. Dat staat voor Global Positioning System. Dit betekent dat overal op de wereld de positie kan worden bepaald.

Daarvoor zijn GPS ontvangers nodig. GPS ontvangers vangen de satellietsignalen op en zetten deze om naar een positie. Alleen een GPS ontvanger doet zelf niets met deze positie. Deze positie moet de GPS ontvanger communiceren met een ander apparaat. En in dit geval met de landmeetapp Apglos Survey Wizard.

Deze communicatie van de GPS ontvanger wordt gedaan in NMEA. NMEA is de afkorting van National Marine Electronics Association. NMEA staat voor het communicatieprotocol van GPS ontvangers.

Echter alleen met de NMEA gegevens van de huidige GPS ontvangers voor landmeten is geen nauwkeurige positiebepaling mogelijk. Kijk hier hoe nauwkeurig GPS daadwerkelijk is.

Daarom stuurt Apglos Survey Wizard de positiegegevens via een GGA regel naar het RTK correctienetwerk. Bij dit netwerk wordt er gekeken bij welk vast basisstation de positie het dichtst is. En van dat basisstation worden de gegevens gestuurd naar Apglos Survey Wizard. Deze gegevens worden verstuurd in RTCM. RTCM is Radio Technical Commission for Maritime Services.

Dit is een protocol om de informatie van de basisstations te communiceren. Echter dit protocol betreft alleen de berichten.

Hoe het wordt verstuurd van het netwerk naar Apglos Survey Wizard of een ander apparaat of softwarepakket wordt weer gedaan via een ander protocol. Dit is NTRIP. NTRIP is Networked Transport of RTCM via Internet Protocol.

Nadat Apglos Survey Wizard dit RTK signaal heeft ontvangen, stuurt deze landmeetapp het door naar de GPS ontvanger. De GPS ontvanger kan daarmee de positie nauwkeuriger bepalen. En wanneer deze positie op de centimeter nauwkeurig is bepaald dan is er een RTK of een fix. RTK staat voor Real Time Kinematic.

En om deze positie met centimeternauwkeurigheid te verkrijgen is dus een RTK signaal, al dan niet abonnementsvrij nodig.

Wanneer moet u kiezen voor een abonnementsvrij RTK signaal en wanneer voor een abonnement?

Het is dus heel goed mogelijk om met een abonnementsvrij RTK signaal te werken. Een abonnementsvrij RTK signaal is even goed en nauwkeurig als een RTK signaal met abonnement. Er is geen verschil in kwaliteit. Tenminste niet als het RTK signaal van dezelfde leverancier komt, maar daar later meer over.

De kwaliteit is in de keuze tussen abonnementsvrij RTK signaal en RTK signaal abonnement geen keuzecriteria.

Eigenlijk is er maar één keuzecriteria. En dat is hoe vaak er moet worden gemeten. Het omslagpunt ligt bij ongeveer 40 keer meten in een jaar. En dan moet u voor keer eigenlijk dagen lezen.

Wanneer u minder dan 40 dagen meet in een jaar en wel zelf de controle wilt hebben over de planning en kwaliteit van uw metingen dan is een abonnementsvrij RTK signaal met Apglos Survey Wizard aan te raden.

Maar als u meer dan 40 dagen meet in een jaar dan is het verstandig om te kijken naar onze abonnementsvorm. Onze abonnementsvorm is een combinatie van een jaarlicentie van Apglos Survey Wizard tezamen met RTK correcties en een optionele SIM-kaart.

Zijn er alternatieven voor een abonnementsvrij RTK signaal?

Zoals beschreven ligt het omslagpunt dus bij 40 dagen meten. Hierbij ben ik uitgegaan van € 1500,- excl. BTW aan abonnementskosten voor de RTK correcties.

Er zijn nu een aantal partijen die het abonnement voor een lager bedrag aanbieden. De kwaliteit van deze RTK correcties niet gelijk aan de RTK correcties van partijen, zoals 06-GPS. De basisstations van gerespecteerde partijen, zoals 06-GPS en LNR, zijn door het Kadaster gecertificeerd.

Andere partijen bieden wel RTK correcties, maar van basisstations, die niet zijn gecertificeerd. Dat kan werken, maar er is een grotere kans dat de afwijking van uw metingen groter is dan u denkt. Het Kadaster heeft de coördinaten van de basisstations namelijk niet gecontroleerd.

Daarnaast hebben partijen als 06-GPS en LNR een goede landelijke dekking met een goede spreiding over het land. Dit laatste is erg belangrijk.

Hoe groter de afstand is tussen het punt wat u wilt meten en het dichtstbijzijnde basisstation, hoe groter de potentiële afwijking is van het gemeten punt.

En landmeten in het algemeen, maar zeker ook GPS landmeten, draait om nauwkeurigheid. Daarom werken wij zelf alleen met partijen, die hun basisstations hebben gecertificeerd.

Slotconclusie over abonnementsvrij RTK signaal

Dit was een heel artikel over het abonnementsvrij RTK signaal. Er is veel over dit onderwerp van GPS landmeten te melden. We hopen dan ook dat u er in ieder geval een aantal zaken van heeft opgepikt en dat u daar u voordeel mee kunt doen.

Echter is alles wat in dit artikel is geschreven theorie. Als u deze theorie in de praktijk wilt brengen dan kan dat.

U kunt namelijk via deze website een GPS meetsysteem proberen of kopen. Wanneer u dat doet dan kunt u wat u door het lezen van dit artikel over het abonnementsvrij RTK signaal direct in de praktijk brengen. En u kunt zien of het werken met onze GPS meetapparatuur iets voor u is.

Natuurlijk krijgt u wanneer u één van onze GPS meetsystemen probeert of koopt nog een korte en duidelijke uitleg, zodat u direct ermee aan de slag kunt.

Mocht u eerst een demonstratie willen dan kunt u die ook via de hierboven genoemde pagina’s aanvragen. Bij een demonstratie of een korte uitleg kunt u ook nog specifieke vragen stellen over het abonnementsvrij RTK signaal.

Check de shop van GPS-systeem