Meten in Google Maps, wat zou dat makkelijk zijn

Landmeten op een telefoon,Uncategorized
Hoe nauwkeurig is GPS?

Meten in Google Maps zou toch makkelijk zijn. Iedereen kent Google Maps. Het wordt gebruikt voor navigatie en het opzoeken van plaatsen die u wilt bezoeken. Toch kan er meer met Google Maps.

Meten in Google Maps kan op diverse manieren. Er zit een functie in Google Maps zelf om lengten en oppervlakken te kunnen meten. Toch kleven er een aantal nadelen aan meten in Google Maps. Dit zijn de onnauwkeurigheid en het gebruik op mobiele apparaten. Echter kunnen al deze nadelen worden opgelost. Door het gebruik van één van onze meetsystemen kunt u makkelijk meten met Google Maps zonder deze nadelen.

Om het gehele verhaal te vertellen over het meten in Google Maps moeten er een aantal vragen worden beantwoord.

 1. Hoe kan u de lengte meten in Google Maps?
 2. Kan de oppervlakte worden gemeten in Google Maps?
 3. Wat zijn de nadelen van meten in Google Maps?
 4. Hoe kan u de nadelen verhelpen, zodat u kunt meten in Google Maps?

Maar misschien wilt u voordat al deze vragen worden beantwoord al direct door naar de oplossing.

Direct naar de oplossing om goed te meten in Google Maps

Aan het meten in Google Maps kleven een aantal nadelen. Daar later meer over. Maar u kunt dat direct oplossen. Onze GPS meetsystemen combineren het gebruiksgemak van Google Maps met de nauwkeurigheid en de functionaliteit die er nodig is om goed te kunnen meten.

Dit heeft te maken met twee dingen. Ten eerste is er de GPS ontvanger. Deze zorgt dat de nauwkeurigheid. Daarnaast maken onze GPS meetsystemen gebruik van landmeetsoftware waar Google Maps in is geïntegreerd.

Mocht u direct deze oplossing willen proberen dan kunt u zo’n GPS meetsysteem kopen of huren. Indien dat nog een stap te ver is kunt u ook een GPS meetsysteem proberen. Dan kunt u zien of meten in Google Maps op de makkelijke manier iets voor u is.

Meten in Google Maps

De GPS meetapparatuur is gelijkwaardig aan de apparatuur van een landmeter. Met de GPS meetsystemen op deze website krijgt u dezelfde nauwkeurigheid als die van welke landmeter dan ook.

Mocht u alleen de meetsoftware willen proberen, waarin Google Maps in is geïntegreerd dan kan dat ook. De landmeetsoftware heet Apglos Survey Wizard. Deze kunt u downloaden in de Google Play Store. Na download en registratie kunt u deze makkelijk te gebruiken landmeetkundige applicatie gratis testen.

Hoe kan u de lengte meten in Google Maps?

Nu weer even terug naar Google Maps zelf. In deze applicatie van Google kan ook de lengte worden gemeten. De onderstaande video legt exact uit hoe u de afstand kunt meten in Google Maps.

Uiteindelijk komt het op de volgende stappen neer:

 1. Ga naar Google Maps
 2. Zoek de startlocatie op
 3. Klik op de startlocatie met de rechtermuisknop
 4. Klik op de optie ‘Afstand meten’
 5. Zoek de eindlocatie op
 6. Klik op de eindlocatie met de linkermuisknop

Aan de onderzijde van uw scherm ziet u dan een schermpje met daarin de afstand.

U kunt stappen 4 en 5 ook herhalen, zodat u een lijn krijgt met verschillende knikpunten. Zoals u ziet is het meten van de lengte in Google Maps eenvoudig.

Kan de oppervlakte worden gemeten in Google Maps?

Op deze vraag kan het antwoord eenvoudig zijn. Ja, Google Maps kan u ook de oppervlakte meten. Dit werkt nagenoeg hetzelfde als het meten van de afstand.

Voor het meten van de oppervlakte in Google Maps moet u de volgende stappen doorlopen:

 1. Ga naar Google Maps
 2. Zoek de startlocatie op
 3. Klik op de startlocatie met de rechtermuisknop
 4. Klik op de optie ‘Afstand meten’
 5. Zoek de locatie van het volgende punt op
 6. Klik op het volgende punt met de linkermuisknop
 7. Herhaal stappen 5 en 6 totdat u alle punten van het oppervlak heeft aangeklikt
 8. Zoek het eerste punt weer op
 9. Klik op dit eerste punt met de linkermuisknop

Wanneer u deze stappen doorloopt dan ziet u onderaan in het schermpje naast de lengte ook de oppervlakte.

De enige vereiste is dat het beginpunt gelijk is aan het eindpunt. Alleen dan krijgt u in Google Maps de oppervlakte te zien. Mocht het eindpunt niet gelijk zijn aan het beginpunt dan krijgt u alleen de lengte te zien.

Wat zijn de nadelen van meten in Google Maps?

Het meten van lengte en oppervlakte in Google Maps is, zoals u kunt zien, best makkelijk. Maar in de bovenstaande uitleg gaan we er wel vanuit dat u achter een pc of een laptop zit.

Op een tablet of telefoon is het proces lastiger. Er wordt dan namelijk gebruik gemaakt van apps. En ook Google update haar apps namelijk regelmatig. Dit betekent dat de functie van het afstand meten soms wel en soms niet in de app zitten.

Bovendien heeft Google meerdere apps ontwikkelt met verschillende kaartfuncties. Hierdoor is het al lastig om de juiste app te vinden voor het meten van de afstand en lengte. Dit is dus één van de nadelen.

En misschien heeft u het al wel gemerkt maar u kunt niet ongelimiteerd inzoomen in Google Maps. Hierdoor is het lastig om de exacte positie aan te kunnen klikken op het scherm. Daardoor ontstaat er een foutmarge.

Deze foutmarge wordt versterkt door nog een nadeel uit Google Maps. Google heeft een hele mooie kaart gemaakt en heeft van de gehele wereld satellietfoto’s verwerkt in Google Maps. Maar deze kaart en de foto’s staan niet exact op coördinaten.

Om de satellietbeelden en kaarten passend te maken verschaalt, roteert en verschuift de verschillende onderdelen, totdat het redelijk past. Uiteindelijk lijkt het dan één mooi geheel.

En voor veel toepassingen is dat ene geheel ook voldoende. Maar wanneer u wilt meten dan is dit natuurlijk niet handig. Het plaatsen van de punten op de exacte locatie is hierdoor namelijk onmogelijk. Zelfs als u het punt plaatst op de locatie waar het volgens de satellietbeelden of kaart moet zijn, dan is dat punt niet exact de positie die u heeft gekozen.

Dat is ook de reden waarom we u afraden om alleen met Google Maps te meten, wanneer u nauwkeurig wilt meten. Het is goed voor een indicatie, maar het is niet erg exact.

Hoe kan u de nadelen verhelpen, zodat u kunt meten in Google Maps?

De nadelen van het meten in Google Maps zijn dus:

 • Het is niet makkelijk op een ander apparaat dan een laptop of pc
 • Het is niet nauwkeurig

Maar voor beide grote nadelen is wel een oplossing.

Google Maps werkt ook op een telefoon of een tablet. Maar het meten is dan lastig of onmogelijk. Het meten kan wel met Apglos Survey Wizard op een telefoon of tablet. In de eenvoudigste landmeetapp Apglos Survey Wizard zit Google Maps geïntegreerd. Hierdoor heeft u alle gebruiksgemak van Google Maps en heeft u alle benodigde functionaliteit om goed en nauwkeurig te kunnen meten.

Met Apglos Survey Wizard kunt u lengten, oppervlakten, volumes en aantallen meten. Dat is dus al veel meer dan met Google Maps. Dus naast het oplossen van de nadelen van Google Maps brengt het werken met Apglos Survey Wizard ook nog voordelen met zich mee. Naast het meten, kunt u ook berekenen, zelf tekenen en zijn er nog vele andere functies.

Het tweede nadeel van meten in Google Maps is dat het niet nauwkeurig is. Door te werken met een compleet GPS meetsysteem van deze website is dat opgelost. De software Apglos Survey Wizard maakt namelijk verbinding met de externe GPS ontvanger.

De GPS ontvanger ontvangt satellietsignalen en kan daarmee exact de positie bepalen. Dit betekent dat de nauwkeurigheid van het meten met onze GPS meetapparatuur enorm veel beter is dan wanneer Google Maps wordt gebruikt.

Uiteindelijk geldt: meten is weten.

En er is dus verschil van meten en dat heeft alles met nauwkeurigheid te maken. Met onze GPS meetapparatuur is er centimeter nauwkeurigheid, terwijl de nauwkeurigheid met Google Maps toch al snel een aantal meters zo niet groter is. Vooral bij kleine afstanden en bij het meten van oppervlakken kan dit relatief enorme verschillen geven.

Een meting met Google Maps is dan ook meer een schatting dan een meting.

Zelf proberen om nauwkeurig te meten

U kunt zelf proberen om nauwkeurig te meten. Dit kan door via deze website een GPS meetsysteem te kopen of te huren. Met zo’n systeem kunt u op een eenvoudige manier erg nauwkeurig meten. De resultaten zullen gelijk zijn aan de resultaten van een landmeter.

De resultaten die u hiermee meet, zullen veel beter zijn dan de waarden die u uit Google Maps krijgt. Dat kan in veel omstandigheden juist het verschil maken. Een nauwkeurige meting levert met onze GPS meetsystemen altijd veel meer op dan dat hij daadwerkelijk kost.

Voor alle zaken die u exact en nauwkeurig wilt meten is het dan ook verstandig om te meten met één van onze GPS meetsystemen. En Google Maps is dan geen goede optie.

Mocht u zelf eerst een GPS meetsysteem willen proberen, dan kan dat ook: probeer GPS meetsysteem.