Castle Dussen

Binnen 1 4271 BV Dussen

Telefoonnummer

+31 416 290 010

Emailadres

sales@apglos.eu

Meten met GPS, een toegevoegde waarde op elke bouwplaats

Landmeten met een GPS systeem

Meten met GPS is tegenwoordig een veelvoorkomende bezigheid op elke bouwplaats. Of het nu een infrastructureel project is of een ander type bouwplaats de volgende regel geldt altijd: Meten is Weten.

Meten met GPS is het vastleggen van punten, lijnen, bogen en andere elementen op basis van de positie die aan de hand van satellietsignalen wordt bepaald. Voor het tijdperk van de GPS metingen was het meten vooral een taak van landmeters. Echter in het GPS tijdperk is het meten toegankelijk geworden voor iedereen. Het vastleggen van elementen door het meten met GPS makkelijker geworden, met name als dit gedaan wordt met de landmeetapplicatie Apglos Survey Wizard.

Op alle bouwprojecten zijn GPS metingen belangrijk. Toch besteden veel bedrijven dit nog uit aan landmeters. Dat komt omdat meten met GPS voor veel bedrijven moeilijk lijkt. Dat is niet nodig. Het is waarschijnlijk makkelijker dan u denkt. Daarom volgen hieronder de antwoorden op de volgende vragen:

  • Wat zijn de voordelen van meten met GPS?
  • Hoe kan men afstand meten met GPS?
  • Kan men ook de hoogte meten met GPS?
  • Hoe makkelijk is het om te meten en uitzetten met GPS?
  • Waar kan u apparatuur kopen om te meten met GPS?

Direct GPS meetapparatuur kopen of proberen

Het kan zijn dat u niet deze hele pagina wilt lezen, maar dat u al op zoek bent naar apparatuur om te GPS meten. Ook dan bent u hier op het goede adres. Op deze website kunt u namelijk een goed, compleet GPS meetsysteem kopen of huren. Indien dat nog een stap te ver is kunt u op deze pagina’s een demonstratie aanvragen. Dan kunt u zien of meten met GPS iets voor u is.

Meten met GPS

Alle GPS meetstokken op deze website zijn professionele landmeetkundige meetsystemen om te meten met GPS. Met de GPS meetsystemen op deze website krijgt u dezelfde nauwkeurigheid die van welke landmeter dan ook.

Desondanks zijn de GPS meetstokken, die op deze website worden verhuurd en verkocht makkelijk in gebruik. Voordat het GPS meetsysteem bij u wordt afgeleverd is het al volledig ingesteld. Daarnaast zit bij al onze GPS meetsystemen de eenvoudigst te gebruiken landmeetsoftware.

Dit is Apglos Survey Wizard. Mocht u alleen de software willen downloaden dan kan dit via de Google Play Store. Na download en registratie kunt u deze makkelijk te gebruiken landmeetkundige applicatie gratis testen.

Wat zijn de voordelen van meten met GPS?

Er is eigenlijk één groot voordeel van het meten met GPS. En uit dat voordeel komen eigenlijk alle andere voordelen. Dit grote voordeel is dat meten met GPS veel makkelijker is dan welke andere vorm van landmeten dan ook. Uiteindelijk is het niet meer dan het GPS meetsysteem aanzetten. Daarna hoeft u alleen op de knop te drukken, wanneer u op het punt staat wat u wilt vastleggen.

Natuurlijk kan er veel meer met onze GPS meetapparatuur. Maar uiteindelijk komt het meten met GPS altijd op het bovenstaande neer.

Het meten met GPS is dus makkelijk. Hierdoor kan iedereen het uitvoeren. En daar vloeien dan weer voordelen uit.

Wanneer met zelf met GPS meet dan kan men dus zelf bepalen wat en wanneer er wordt gemeten. Dit is een enorm voordeel, omdat dit de kwaliteit van de bouwprojecten verhoogd en er ook meer controle is op de planning. In beide gevallen bent u niet meer afhankelijk van de landmeter.

En hoewel een landmeter altijd zijn best zal doen, is het een zeer fijn gevoel als u weet dat u de controle heeft over een essentieel onderdeel van het bouwproject, het meten en uitzetten.

Daarnaast is er nog een ander voordeel. Wanneer u zelf meet met GPS hoeft u minder landmeters in te huren. Op de lange termijn bent u hierdoor altijd voordeliger uit. Dit komt omdat wanneer u een GPS meetsysteem aanschaft dit kan zien als een investering. U kunt de GPS meetapparatuur ook weer op een project in de toekomst gebruiken.

Echter een landmeter huurt u alleen in voor de werkzaamheden die hij uitvoert op het project. Bij nieuwe projecten zult u dezelfde kosten weer maken. En dat is dus iets waar u door zelf te meten met GPS op kunt besparen.

Hoe kan men afstand meten met GPS?

Met GPS meetapparatuur is het mogelijk om afstand te meten. De afstand wordt dan door de software Apglos Survey Wizard bepaald tussen twee punten die zijn vastgelegd met het GPS meetsysteem. Ook dit is eenvoudig.

Afstand meten met GPS

In de landmeetsoftware Apglos Survey Wizard zit een aparte rekenmodule die eenvoudig is in gebruik. Door twee punten te selecteren kunt u met deze module de afstand meten. De afstand is dus met een GPS meetsysteem eenvoudig te bepalen.

Binnen de GPS ontvanger en in landmeetapp Apglos Survey Wizard gebeurt natuurlijk veel meer. Daar ziet u niet zo veel van, maar er worden enorm veel berekeningen uitgevoerd. Omdat dit allemaal automatisch gebeurt is het nu ook makkelijk om met GPS te meten. U hoeft alleen aan te geven wat u wilt doen en de software Apglos Survey Wizard zorgt ervoor dat u de gegevens krijgt die u vraagt.

In dit geval dus de afstand tussen twee punten. Dit is natuurlijk makkelijk omschreven. En het is makkelijk om te zeggen dat de afstand meten met GPS makkelijk is, maar u kunt het natuurlijk ook zelf proberen door Apglos Survey Wizard van de Google Play Store te downloaden.

U kunt het zelf proberen. En dan komt u erachter dat het makkelijk is.

Natuurlijk zitten er in de rekenmodule van Apglos Survey Wizard nog andere rekenfuncties. Zo kan men de lengte bepalen. Bovendien kan men ook het oppervlak en het volume bepalen. Wanneer u de landmeetapp download dan kunt u al deze functies uitproberen.

Kan men ook de hoogte meten met GPS?

GPS staat voor Global Positioning System. Hiermee wordt bedoelt dat de positie over de gehele wereld kan worden bepaald. En een positie over het algemeen heeft drie factoren. Er zijn natuurlijk latitude en longitude. Daarnaast is er de altitude.

Echter in Nederland wordt er gewerkt met x, y en z. Apglos Survey Wizard rekent de latitude, longitude en altitude om via de RDNAPTRANS2008 transformatie of via de RDNAPTRANS2018 transformatie naar een x, y en z waarde.

De x en y waarden geven de horizontale positie weer, die men op een kaart kan projecteren. De z waarde is de hoogte van de positie.

Dus ja, men kan de hoogte meten met GPS.

Toch is daar niet alles mee gezegd. Met GPS is de hoogte van een punt lastiger te bepalen dan de x- en y-coördinaten. Hoewel er veel rekenwerk in de GPS ontvanger wordt uitgevoerd is de afwijking in de hoogte vaak groter dan in het horizontale vlak.

Natuurlijk wordt dat zoveel mogelijk beperkt, door onder andere correctiesignalen. Maar de hoogteafwijking is vaak 1,5 tot 2 maal zo groot als de afwijking in het horizontale vlak.

Desondanks kan de hoogte met GPS meetapparatuur met een nauwkeurigheid van ca. 2 à 3 centimeter worden bepaald. En dat is voor de meeste toepassingen een nauwkeurigheid die ruim voldoende is.

Dus eigenlijk moet het antwoord op de vraag of men de hoogte kan meten met GPS iets worden aangepast. Het daadwerkelijke antwoord moet zijn:

Ja, men kan de hoogte meten met GPS, maar let wel op dat bij het gebruik van de resultaten de hoogtematen een kleine afwijking kunnen hebben.

Hoe makkelijk is het om te meten en uitzetten met GPS?

Met GPS meten is makkelijker dan met een waterpasinstrument, een total station of een theodoliet. Echter door deze landmeetkundige instrumenten heeft GPS meten toch een beetje de waan over zich dat het moeilijk is.

Het tegendeel is echter waar. Meten en uitzetten met GPS is niet moeilijk. Het is zelfs makkelijk. De oorzaak hiervan is dat wanneer alles is ingesteld dat u alleen de GPS meetapparatuur hoeft aan te zetten en kunt meten.

Nu zijn er zeker een aantal instellingen bij het gebruik van GPS meetapparatuur. Zo moet u denken aan het coördinatenstelsel, het verbinding maken met de GPS ontvanger en bijvoorbeeld de NTRIP gegevens.

Echter onze GPS meetsystemen zijn allen vooraf ingesteld, zodat er voor u geldt dat u alleen de GPS meetapparatuur hoeft aan te zetten en u daarna direct kunt meten en uitzetten met GPS.

Voor de GPS meetsystemen op deze website geldt dus zeker dat het makkelijk is om ermee te werken. Naast de vooraf ingestelde apparatuur geldt eveneens dat onze meetsystemen met de makkelijkst te gebruiken landmeetsoftware. Dit is Apglos Survey Wizard.

Apglos Survey Wizard heeft een aantal functies die u helpen om te werken met GPS meetapparatuur. Mocht u niet weten wat u wilt doen dan kunt u een rondleiding voor een specifieke functie kiezen. Apglos Survey Wizard leidt u dan door het programma gericht op de functie die u wilt uitvoeren. Hierdoor hoeft u niet een gehele handleiding te doorlopen.

Natuurlijk is er wel een handleiding van de landmeetapplicatie Apglos Survey Wizard. En deze handleiding is direct te bereiken vanuit deze landmeetapplicatie. In de handleiding kunt u alles lezen over Apglos Survey Wizard. Dit is altijd handig wanneer u nog meer wilt weten van de app. Hierdoor zult u nog effectiever kunnen werken met onze GPS meetapparatuur.

Daarnaast zitten er video’s in Apglos Survey Wizard. Wanneer er iets anders gebeurt dan wat u waarschijnlijk had verwacht krijgt u een melding of u een uitlegvideo wilt zien over de betreffende functie. Hierdoor is de leercurve ontzettend klein en zult u snel de landmeetapplicatie Apglos Survey Wizard gebruiken.

Mocht het dan helemaal niet lukken dan is er zelfs de mogelijkheid om via de app een bericht te sturen naar de ontwikkelaars. U krijgt dan zo snel mogelijk een email terug met een antwoord op uw vraag, zodat u weer snel kunt gaan meten.

De conclusie is dan ook dan het meten en uitzetten met GPS eenvoudig is zolang u het doet met een GPS meetsysteem waarin Apglos Survey Wizard is geïntegreerd.

Waar kan u apparatuur kopen om te meten met GPS?

Dit is eigenlijk de meest eenvoudige vraag. Apparatuur om met te meten met GPS kunt u het beste kopen op deze pagina. Daar staat een kwalitatief goed GPS meetsysteem voor een goede prijs.

Mocht u een demonstratie willen dan kunt u dat op dezelfde pagina aanvragen.

Ondanks dat de GPS meetsystemen op deze website een goede prijs hebben, blijft het een investering. En voor dat bedrag is het mogelijk dat u liever eerst een GPS meetsysteem probeert. Ook dat is mogelijk bij ons. Kijk daarvoor op deze pagina.

Na de probeerperiode kunt u beslissen of het meten met GPS iets voor u is en of het voor uw projecten een toegevoegde waarde is.

Check de shop van GPS-systeem