Hoe u zelf een perceel kunt opmeten inclusief de lengte en oppervlakte

Een perceel opmeten, er zijn veel redenen om dat te willen. Maar hoe doe je dat nou eigenlijk? Moet u daar een landmeter voor inhuren of kan u het zelf? En wat moet u dan doen?

Een perceel inmeten kan u zelf. Het is niet moeilijk met Apglos Survey Wizard. Er zijn ook andere mogelijkheden, maar de keuze om uw perceel op te meten is erg afhankelijk van de nauwkeurigheid, die u van de meting vereist. Een perceel opmeten kan met centimeter nauwkeurigheid, maar kan ook een afwijking hebben van enkele meters. Op basis van de meten van uw perceel kunt de oppervlakte en de lengten bepalen. De correctheid van de resultaten hiervan zijn afhankelijk van de nauwkeurigheid waarmee het perceel is opgemeten. 

Methoden van het perceel opmeten

Algemeen

Het opmeten van een perceel kan u doen op verschillende manieren. Met de meeste manieren kunt u zelf uw perceel opmeten. Deze manieren zijn:

 • online op een kaart
 • met diverse applicaties
 • door een landmeter
 • met de professionele landmeetapplicatie Apglos Survey Wizard

Online een perceel opmeten

Er zijn diverse websites online, waar u kadastrale gegevens kunt vinden. Vaak wordt er ook gemeld dat u kunt meten. Het is helaas niet altijd wat u wenst, omdat u er ten eerste vaak voor moet betalen of dat u alleen lengten van het perceel op de kaart kunt meten.

Kadastrale kaart voor perceel

Waarschijnlijk wilt u echter meer. U wilt waarschijnlijk ook de oppervlakte weten. De oppervlakte van een perceel zegt namelijk veel meer dan de lengten van de grenzen van het perceel.

En zelfs als u het perceel meet, dan is de nauwkeurigheid laag. De nauwkeurigheid is afhankelijk van hoe de punten worden geprikt. En dat is zoals we al hebben gemeld bij het meten met Google Maps erg lastig. Hierdoor kan het zo zijn wanneer u deze methode gebruikt, dat u niet het gewenste resultaat krijgt.

Daarom is het vaak verstandiger om een andere methode te kiezen.

Perceel opmeten met een standaard applicatie

Op de Google Play Store zijn heel veel verschillende applicaties. Vaak zijn ze gratis. Hierdoor kunt u ze snel installeren en proberen. Voldoet de app niet dan kunt u de app weer snel van uw telefoon halen. Het mooie van deze methode om uw perceel op te meten is dat wanneer er één app niet voldoet u een andere kunt downloaden en gebruiken.

En eigenlijk zijn hier twee soorten apps van. Bij de eerste soort kunt u de punten van het perceel selecteren op een kaart. Dit is nagenoeg gelijk met de methode om het perceel in te meten via een website. Bij deze methode heeft u ook dezelfde methode als bij het online opmeten van een perceel. Een zo’n app heet Land Area Calculator en die kunt u van de Google Play Store downloaden.

De andere mogelijkheid is een meetapp waarmee u met behulp van de GPS van uw telefoon posities kunt bepalen. En deze positie dus kan inmeten. Veel van die apps hebben een afwijking van rond de 2 tot 5 meter. Dit komt omdat de nauwkeurigheid van de telefoon niet nauwkeuriger kan. Dit ligt niet aan de app.

Er zijn echter apps die naast gebruik van de GPS van de telefoon ook gebruik kunnen maken van een externe GPS ontvanger. Hiermee wordt de nauwkeurigheid van het perceel opmeten enorm verhoogd. De beste optie hiervoor is Apglos Survey Wizard. Deze app is ook gratis te downloaden in de Google Play Store.

Een ander voordeel van Apglos Survey Wizard is dat er geen advertenties worden getoond. Bij andere apps voor het perceel opmeten zijn soms zoveel advertenties dat men niet meer weet waar te klikken. En wanneer u niet weet waar u moet klikken, dan kunt u ook het perceel niet opmeten.

Een landmeter kan het perceel opmeten

Natuurlijk is er de methode om door een landmeter het perceel te laten opmeten. Echter dan doet u het niet zelf. Wel heeft u het voordeel dat u zeker weet dat het professioneel gebeurt met precieze landmeetinstrumenten.

Instrumenten voor landmeten

Echter er zijn ook nadelen. Ten eerste bent u afhankelijk van de landmeter, wanneer het perceel kan worden opgemeten. Dit zal niet direct zijn, omdat de landmeter dit moet inplannen in zijn agenda. Daarnaast kost het ook tijd om met een landmeter een prijs overeen te komen.

En daar is dan ook het tweede nadeel. Wanneer u een landmeter inhuurt om te meten, dan zijn de kosten hoog. Vooral als u de kosten vergelijkt met de andere oplossingen. Landmeters berekenen hun kosten namelijk vaak door in dagdelen. Dit betekent dat als u een landmeter inhuurt voor één uur u een factuur krijgt voor het gehele dagdeel van vier uur. Bij grote percelen waar de landmeter lang mee bezig is is dat geen probleem, maar wanneer het een klein perceel is dan zijn de kosten relatief erg hoog.

Daarnaast moet u er zeker van zijn dat de landmeter het juiste perceel op de goede punten opmeet. Daarom zal u de landmeter goed moeten instrueren of de punten zelf moeten aanwijzen. Ook hier gaat voor uzelf tijd inzitten.

Perceel opmeten met de professionele landmeetapplicatie Apglos Survey Wizard

Zoals we eerder hebben beschreven is er de landmeetapplicatie Apglos Survey Wizard.

Resultaat na het instellen van Apglos Survey Wizard om RD coördinaten in te meten

Dit was nog in de categorie van het zelf meten met de GPS van de telefoon. U kunt echter met deze applicatie dezelfde nauwkeurigheid bereiken als de landmeter doen. Dit doet u door een echte GPS ontvanger te koppelen aan Apglos Survey Wizard.

Dit is erg eenvoudig en mocht u een complete GPS set bij ons huren dan is het ook niet duur. Neem voor contact op voor de huurmogelijkheid via ons telefoonnummer 084 83 78 136. Of vul het onderstaande contactformulier in. We nemen dan contact met u op.

  Zelf met centimeter nauwkeurigheid het perceel opmeten of het door een landmeter laten doen

  Uiteindelijk moet er een conclusie komen. Er zijn zoals we hebben gezien verschillende mogelijkheden voor het perceel opmeten. De meeste methoden zijn niet zo nauwkeurig, waardoor de resultaten ook niet nauwkeurig zullen zijn. Deze methoden zijn alleen te gebruiken, wanneer het om een indicatieve meting gaat.

  En vaak is dat niet het geval. Uiteindelijk is een accurate meting van het perceel in de meeste gevallen veel beter. Dan zijn er twee opties. De een is om het perceel op te laten meten door een landmeter. En de andere is om het zelf te doen met Apglos Survey Wizard in combinatie met een GPS ontvanger.

  Bij beide methoden zult u nauwkeurige resultaten krijgen. Bij een landmeter zijn er echter meer nadelen. Dit heeft te maken met de planning en met de hogere kosten. Daarom is de beste methode om zelf uw perceel op te meten met Apglos Survey Wizard in combinatie met een GPS systeem.

  Geef een reactie