Spectra SP60, ideaal voor landmeten bij moeilijke omstandigheden

GNSS ontvanger
Spectra SP60, onderkant

De Spectra SP60 is één van de velen GPS ontvangers op de markt. Spectra is het kleine broertje van Trimble. Maar Trimble is dan ook zeer groot en met dezelfde technologie richt Spectra zich op een andere markt. En één van de producten waar ze dat mee doen is de SP60 GNSS ontvanger.

De Spectra SP60 is een GPS ontvanger, die ideaal is om mee te landmeten bij moeilijkere omstandigheden. Dit komt vooral door de Z-blade technologie, waardoor deze GPS ontvanger niet vastzit aan een bepaald aantal GPS satellietsignalen, omdat de satellietsignalen van BEIDOU, GLONASS en GALILEO het gebrek aan GPS satellietsignalen kan opvangen. De Spectra SP60 presteert daardoor goed bij bomen. En hoewel deze GPS ontvanger wat moeilijker is om in te stellen werkt hij fantastisch met de landmeetapp Apglos Survey Wizard.

Om alles duidelijk te maken over dit onderwerp zullen we in dit artikel de volgende vragen beantwoorden:

  • Wat is een Spectra SP60?
  • Wat zijn de voordelen van de Spectra SP60?
  • Welke varianten van de Spectra SP60 zijn er?
  • Wat zijn de specificaties van de Spectra SP60?
  • Waar kan men een Spectra SP60 kopen?
  • Waar kan u de handleiding vinden van de Spectra SP60?
  • Wat is de beste software om met de Spectra SP60 te landmeten?

Spectra SP60: de oplossing

Het kan zo zijn dat u niet in de gelegenheid bent om dit gehele artikel te lezen. Daarom is er nog een mogelijkheid om meer te weten te komen over deze GPS ontvanger van Spectra Geospatial.

U kunt via deze website een GPS meetsysteem proberen. Kijk daarvoor direct op deze pagina. Zet dan wel in de opmerkingen bij de bestelling dat u een Spectra SP60 wilt proberen.

U kunt op dezelfde pagina een demonstratie aanvragen van één van onze GPS meetsystemen. Bij deze demonstratie kunt u dan ook gerichte vragen stellen over Spectra SP60 en natuurlijk ook over andere onderwerpen met betrekking tot GPS landmeten.

Mocht u geen tijd hebben voor een demonstratie of wilt u alleen de beste software voor deze GPS ontvanger proberen dan is dat mogelijk. Apglos Survey Wizard is de eenvoudigste software om GPS metingen met deze GPS ontvanger of welke andere GPS ontvanger dan ook, mee uit te voeren. U kunt deze gratis downloaden van de Google Play Store.

De landmeetapp Apglos Survey Wizard heeft volledige functionaliteit met de GPS van uw Android apparaat. U kunt deze app dus volledig testen en het is gratis.

Natuurlijk is de nauwkeurigheid van onze GPS ontvangers, en dus ook die van deze GPS ontvanger, beter dan die van de standaard Android apparaten. Mocht u dus een test willen doen met een nauwkeurig systeem, kijk dan op deze pagina.

Wat is een Spectra SP60?

De Spectra SP60 is een GPS ontvanger. Met behulp van satellietsignalen bepaald deze GPS ontvanger de exacte positie. De antenne ontvangt afhankelijk van de variant van de ontvanger satellietsignalen op van de constellaties GPS, GLONASS, GALILEO en BEIDOU. Deze satellietsignalen zet deze GPS ontvanger van Spectra Geospatial om in een lengtegraad, een breedtegraad en een hoogte.

Spectra SP60

De naam van deze GPS ontvanger geeft al aan dat deze ontvanger is gebouwd en ontwikkeld door Spectra Geospatial. Het bedrijf Spectra Geospatial valt onder het algemeen bekende bedrijf Trimble. Trimble is een groot bedrijf dat veel producten heeft voor landmeten, zoals GPS ontvangers, total stations, enz.

Spectra Geospatial doet daar natuurlijk ook zijn voordelen mee. Het kan gebruik maken van de technologie van Trimble. En met een Spectra SP60 kan u daar dus ook van profiteren.

Wat zijn de voordelen van de Spectra SP60?

Maar dan rijst er natuurlijk al snel de vraag. Wat zijn dan die voordelen? Wat zijn de technologieën die Spectra Geospatial kan gebruiken voor deze GPS ontvanger.

Er zijn namelijk veel GPS ontvangers. En in principe doen ze allemaal hetzelfde. Aan de hand van satellietsignalen bepalen ze namelijk de positie. En dan is het voor de gebruiker om iets met die positie te doen.

Toch heeft de Spectra SP60 een aantal technische kenmerken / voordelen die deze GPS ontvanger onderscheidt van andere GPS ontvangers.

Veel mogelijkheden

De Spectra SP60 GPS ontvanger heeft veel mogelijkheden. Hij kan namelijk veel verschillende signalen uitzenden en is daardoor te gebruiken met veel verschillende softwarepakketten. Sommige softwarepakketten hebben specifieke signalen nodig vanuit de GPS ontvanger. En die kan deze GPS ontvanger dus afgeven.

Over welk softwarepakket voor landmeten het beste functioneert met deze GPS ontvanger schrijf ik later meer in dit artikel.

Daarnaast heeft de Spectra SP60 veel communicatiemogelijkheden. Zo is er radioverkeer mogelijk. Hierdoor kan deze GPS ontvanger zowel als een rover, maar ook als een basisstation dienen.

Maar er zit ook een modem in. Hierdoor kan er verbinding gemaakt worden met een basisstation uit een correctienetwerk via NTRIP. Op deze manier werkt de Spectra SP60 als een netwerkrover.

Deze GPS ontvanger kan via Bluetooth of via een kabel verbonden worden met allerlei apparaten, die exacte positiegegevens nodig hebben.

Kortom de Spectra SP60 is een veelzijdige GPS ontvanger met veel mogelijkheden.

Kan meten in moeilijke omstandigheden: Z-blade technologie

Wanneer u een GPS ontvanger heeft, dan wilt u in zoveel mogelijkheden kunnen meten. Bij GPS is dit niet altijd mogelijk, omdat de positiebepaling afhankelijk is van het aantal satellieten dat de GPS ontvanger ontvangt.

De Spectra SP60 verschilt daar echter enigszins van. Waar andere GPS ontvangers altijd een basis moeten hebben van GPS satellietsignalen is dit niet van toepassing voor deze GPS ontvanger van Spectra Geospatial.

Voor andere GPS ontvangers geldt dus dat zij een minimaal aantal GPS satellietsignalen moeten ontvangen ongeacht hoeveel satellietsignalen van de andere satellietconstellaties GLONASS, GALILEO en BEIDOU worden ontvangen. Zonder voldoende GPS satellietsignalen kan er door die GPS ontvangers geen exacte positie worden bepaald.

Voor de Spectra SP60 is dit anders. Door de Z-blade technologie worden de satellietsignalen van alle satellietconstellaties gelijk gesteld. Ze zijn allemaal even belangrijk. Hierdoor kan de Spectra SP60 zelfs een exacte positie bepalen wanneer zij geen enkel GPS satellietsignaal ontvangt. Natuurlijk moet ook deze GPS ontvanger dan wel voldoende andere satellietsignalen ontvangen.

Deze GPS ontvanger is dus niet zo afhankelijk van de GPS satellietsignalen.

Er is dan ook een vergelijking gemaakt tussen de Spectra SP60 met Z-blade technologie en een vergelijkbare GPS ontvanger uit dezelfde prijsklasse zonder deze technologie.

Aan de linkerkant ziet u de punten die konden worden gemeten met de GPS ontvanger zonder Z-blade technologie en aan de rechterkant ziet u de locatie waar er met een Spectra SP60 kon worden gemeten.

Test Spectra SP6-, Z-blade technologie

Concreet betekent het voor u, zoals u hierboven kunt zien, dat u wanneer u meet met een Spectra SP60, u op meer locatie onder moeilijkere omstandigheden kunt meten. En dat is natuurlijk een groot voordeel.

Bluetooth voor lange afstand

De Spectra SP60 heeft daarnaast een speciale Bluetooth module die geschikt is voor lange afstandsverbindingen van zo’n 100 m. Hierdoor is het mogelijk om met behulp van Bluetooth een rover- basisoplossing te maken.

Een rover- basisoplossing is makkelijker in te stellen met Bluetooth dan met bijvoorbeeld radio’s. Het opzetten van een rover- basisoplossing zal daardoor ook sneller gaan.

Anti-diefstal technologie

De Spectra SP60 vertegenwoordigt een aanzienlijke waarde. Spectra heeft er daarom een anti-diefstal technologie ingebouwd.

Deze technologie zorgt ervoor dat er minder Spectra SP60’s worden gestolen.

Wanneer deze aanstaat als basis en de Spectra SP60 merkt dat deze wordt verplaatst, dan laat deze GPS ontvanger een audioalarm afgaan. Ook zorgt hij ervoor dat de GPS ontvanger niet meer functioneert.

Het stelen van de deze GPS ontvanger heeft dan ook geen nut en dat is inmiddels ook bekend bij dieven en dergelijke.

Welke varianten van de Spectra SP60 zijn er?

Deze GPS ontvanger heeft dus veel voordelen. Maar zoals zoveel producenten biedt Spectra Geospatial ook een aantal varianten van de Spectra SP60 aan.

Er zijn eigenlijk twee variabelen die onderscheid maken tussen de varianten van deze GPS ontvanger.

De eerste variabele is het type satellietsignalen die deze GPS ontvanger ontvangt. Eén variant ontvangt alleen GPS satellietsignalen en de andere variant ontvangt naast GPS ook nog GLONASS, GALILEO en BEIDOU.

Daarnaast hebben de satellietconstellaties nog verschillende type satellieten in zich. Ook hier is nog een keuze in te maken, dat de GPS ontvanger alleen de basissatellieten ontvangt of dat hij ook de signalen van de nieuwere satellieten ontvangt.

De twee variabele is of er wel of geen radio in zit. Een radio is alleen nodig voor het opstellen van een rover- basisopstelling. In Nederland is deze dus niet vaak nodig.

Wat zijn de specificaties van de Spectra SP60?

Een van de belangrijkste specificaties gaat over welke satellieten de Spectra SP60 kan ontvangen. Deze GPS ontvanger kan afhankelijk van de variant GPS, GLONASS, GALILEO en BEIDOU ontvangen. Hij werkt dus met alle satellietconstellaties.

Maar elke satellietconstellatie heeft ook nog haar eigen type satellieten. Zo heeft GPS de type satellieten L1, L2 en L5. Afhankelijk van de variant kan deze GPS ontvanger alleen L1 en l2 ontvangen. Voor GLONASS geldt dit voor de typen L1 en L2.

Van de satellietconstellatie GALILEO geldt deze ontvanger maximaal de typen E1, E5a, E5b kan ontvangen.

En voor BEIDOU geldt dat ze deze GPS ontvanger maximaal de typen B1 en B2 kan ontvangen.

Hoe meer satellietsignalen de GPS ontvanger kan ontvangen hoe makkelijker wordt om onder moeilijkere omstandigheden te meten. De Spectra SP60 kan een redelijk groot aantal satellietsignalen ontvangen. Bovendien werkt ze zoals hierboven uitgelegd met de Z-blade technologie.

Uiteindelijk is het type satellietsignalen dat de Spectra SP60 kan ontvangen, maar één specificatie. Er zijn natuurlijk nog veel meer specificaties voor deze GPS ontvanger. Al deze specificaties zijn door Spectra Geospatial verzameld in een overzichtelijk specificatieblad.

Dat specificatieblad kunt u hier downloaden.

Waar kan men een Spectra SP60 kopen?

De beste plaats om de GPS ontvanger van Spectra Geospatial te kopen is bij Apglos BV, waar GPS-systeem.nl onderdeel van is. Apglos BV is officieel dealer van Spectra Geospatial.

Mocht u interesse hebben in deze ontvanger dan kunt u contact met ons opnemen.

Fout: Contact formulier niet gevonden.

Op deze website staat op dit moment geen compleet GPS meetsysteem met de Spectra SP60. Dit heeft een aantal redenen.

De prijs van deze GPS ontvanger ligt hoger dan van de GPS ontvanger, die we op onze koop- en probeerpagina hebben staan. De prijs ligt tussen de € 4000,- en € 9500,- voor alleen de GPS ontvanger. De prijs is natuurlijk afhankelijk van de variant die u kiest.

De verklaring dat er tussen de Emlid Reach RS2 en de Spectra SP60 een groot prijsverschil zit is vrij eenvoudig. Beide doen in principe hetzelfde. Maar er zijn natuurlijk wel verschillen. Spectra Geospatial heeft deze GPS ontvanger verder uitgewerkt. Ze bestaan dan ook langer dan Emlid. Dat kunt u ook lezen bij de voordelen van de Spectra SP60 die ik genoemd heb.

Daarnaast zijn er van deze GPS ontvanger verschillende varianten. Voor de Emlid Reach RS2 geldt dat er maar één variant is.

Beide redenen zorgen ervoor dat wanneer u geïnteresseerd bent in we graag u persoonlijk advies geven. We willen er namelijk voor zorgen dat wanneer u voor een hoogwaardige GPS ontvanger kiest u wel de juiste kiest, waar u ook iets mee kunt. En dus kunt meten hoe u wilt.

Daarom is het verstandig om als u interesse heeft in deze GPS ontvanger van Spectra Geospatial om contact met ons op te nemen.

Waar kan u de handleiding vinden van de Spectra SP60?

De Spectra SP60 is, nadat deze goed is ingesteld, makkelijk te bedienen. Er is één knop om het aan- en uit te zetten. Deze zit onderop de GPS ontvanger.

Spectra SP60, onderkant

Aan beide kanten van deze zitten twee LED’s. Deze LED’s geven indicaties over het data opslaan in de ontvanger, de bluetooth verbinding, de radio verbinding en positienauwkeurigheid.

Het gebruik is dus vrij eenvoudig. Het instellen is wat lastiger. Zie hiervoor de onderstaande video, zodat u kunt zien hoe u de Spectra SP60 kunt instellen.

Gelukkig is er ook een handleiding voor deze GPS ontvanger. In de handleiding staat nog meer uitgelegd over hoe u de deze GPS ontvanger kunt instellen en hoe u deze moet gebruiken. Deze handleiding kunt u hier downloaden.

Wat is de beste software om met de Spectra SP60 te landmeten?

Met alleen een GPS ontvanger kunt u niet zoveel. Dat geldt ook voor de Spectra SP60. Om te landmeten heeft u ook landmeetkundige software nodig. Maar er zijn verschillende landmeetkundige softwarepakketten.

Voor iedereen adviseer ik om Apglos Survey Wizard te gebruiken. Dit is een eenvoudige landmeetapp die door iedereen is te gebruiken, zonder dat er veel voor gestudeerd moet worden. Apglos Survey Wizard is namelijk intuïtief.

En deze landmeetapp werkt geweldig met deze GPS ontvanger. Veel mensen gebruiken deze combinatie zonder problemen. U kunt deze app ook zelf downloaden in de Google Play Store.

Slotconclusie over Spectra SP60

Dit was een heel artikel over deze GPS ontvanger. Er is veel over dit onderwerp van GPS landmeten te melden. We hopen dan ook dat u er in ieder geval een aantal zaken van heeft opgepikt en dat u daar u voordeel mee kunt doen.

Echter is alles wat in dit artikel is geschreven theorie. Als u deze theorie in de praktijk wilt brengen dan kan dat.

U kunt namelijk via deze website een GPS meetsysteem met een Spectra SP60 proberen. Meldt dan wel bij de bestelling dat u een Spectra SP60 van Spectra Geospatial wilt proberen. Wanneer u dat doet dan kunt u wat u door het lezen van dit artikel direct in de praktijk brengen. En u kunt zien of het werken met deze GPS ontvanger van Spectra Geospatial iets voor u is.

Natuurlijk krijgt u wanneer u één van onze GPS meetsystemen probeert of koopt nog een korte en duidelijke uitleg, zodat u direct ermee aan de slag kunt.

Mocht u eerst een demonstratie willen dan kunt u die ook via de hierboven genoemde pagina’s aanvragen. Bij een demonstratie of een korte uitleg kunt u ook nog specifieke vragen stellen over Spectra SP60.