Castle Dussen

Binnen 1 4271 BV Dussen

Telefoonnummer

+31 416 290 010

Emailadres

sales@apglos.eu

Landmeten: landmeter inhuren of zelf doen?

Raymond Woering

Wilt u iets landmeten? Dan denkt u misschien om een landmeter in te huren. Maar voor u dat eventueel besluit lees eerst dit artikel. U kunt namelijk ook zelf landmeten. Dat is voordeliger, heeft nog andere voordelen en u krijgt exact dezelfde resultaten als een professionele landmeter.

Landmeten is het in kaart brengen van objecten in het veld. Ook kunt u punten in het veld terugvinden. Dit heet uitzetten. Voor de meeste landmeetkundige werkzaamheden heeft u geen landmeter nodig. U kunt namelijk zelf landmeten. GPS landmeten is namelijk zeer eenvoudig met onze GPS meetsystemen inclusief de meest makkelijke landmeetsoftware Apglos Survey Wizard. Daar kan iedereen mee landmeten.

Om alles duidelijk te maken over dit onderwerp zullen we in dit artikel de volgende vragen beantwoorden:

  • Hoe kan u zelf landmeten?
  • Wat heeft u nodig om zelf te landmeten?
  • Heeft u een opleiding nodig om zelf te landmeten?
  • Wanneer kunt u toch beter een landmeter inhuren?
  • Wat is het verschil in kosten tussen zelf landmeten en een landmeter inhuren?
  • Wat zijn andere voordelen om zelf te landmeten?

Zelf landmeten: de oplossing

Het kan zo zijn dat u niet in de gelegenheid bent om dit gehele artikel te lezen. Daarom is er nog een mogelijkheid om meer te weten te komen over zelf landmeten.

U kunt via deze website een GPS meetsysteem proberen. Kijk daarvoor direct op deze pagina. Dan kunt u direct zelf gaan landmeten.

U kunt op dezelfde pagina een demonstratie aanvragen van één van onze GPS meetsystemen. Bij deze demonstratie kunt u dan ook gerichte vragen stellen over zelf landmeten en natuurlijk ook over andere onderwerpen met betrekking tot GPS landmeten.

Mocht u geen tijd hebben voor een demonstratie of wilt u alleen de beste software voor deze GPS ontvanger proberen dan is dat mogelijk. Apglos Survey Wizard is de eenvoudigste software om zelf te landmeten. U kunt deze gratis downloaden van de Google Play Store.

De landmeetapp Apglos Survey Wizard heeft volledige functionaliteit met de GPS van uw Android apparaat. U kunt deze app dus volledig testen en het is gratis.

Natuurlijk is de nauwkeurigheid van onze GPS ontvangers beter dan die van de standaard Android apparaten. Mocht u dus een test willen doen met een nauwkeurig systeem, kijk dan op deze pagina.

Hoe kan u zelf landmeten?

Het kan voorkomen dat u iets wilt landmeten. U wilt bijvoorbeeld de erfgrens van uw perceel bepalen. Of u wilt exact weten hoe hoog het straatpeil is. Of u wilt weten waar de schutting exact staat.

Uw eerste gedachte is waarschijnlijk om een landmeter in te huren. Maar eigenlijk is dat niet de goede eerste gedachte.

GPS meetapparatuur hoogteverschil tuin meten

In veel gevallen kunt u namelijk zelf landmeten. Landmeten is namelijk helemaal niet moeilijk.

Wij maken namelijk GPS landmeten voor u toegankelijk, zowel in betaalbaarheid als gebruiksgemak.

Dat klinkt als een mooie belofte. Maar het mooie is dat we deze belofte ook waar kunnen maken.

Met onze GPS meetsystemen kan namelijk iedereen landmeten. Dit komt door de door ons zelf ontwikkelde software Apglos Survey Wizard.

Apglos Survey Wizard is GPS landmeetsoftware, die erop gericht is om landmeten zo eenvoudig mogelijk te maken. Deze software is erg gebruiksvriendelijk. De layout van de landmeetsoftware is intuïtief. Hierdoor kunt u snel met Apglos Survey Wizard uit de voeten om te landmeten.

Meten in Google Maps

U kunt dit ook zelf uitproberen. Apglos Survey Wizard is namelijk gratis te downloaden uit de Google Play Store.

Ook qua kosten is het zelf landmeten veel voordeliger dan een landmeter inhuren. Maar daar schrijf ik verderop meer over.

Wat heeft u nodig om zelf te landmeten?

Laten we eerst eens kijken wat u exact nodig heeft om zelf te landmeten. U heeft wel meer nodig dan alleen de landmeetsoftware Apglos Survey Wizard op uw telefoon of een tablet.

De GPS van een telefoon of een tablet is namelijk niet erg accuraat. Het doel van de GPS in een telefoon of een tablet is voornamelijk om te navigeren. En bij navigatie met de auto of de fiets is het niet erg om een afwijking van zo’n 5 tot 10 meter te hebben.

Bij landmeten is dat wel erg. Daar wilt u namelijk met centimeter nauwkeurigheid werken.

Daarom wordt er met GPS landmeten altijd gewerkt met een GPS meetstok. Het belangrijkste onderdeel van een GPS meetstok met betrekking tot de nauwkeurigheid is de GPS ontvanger.

Compleet Plus GPS systeem

In de GPS ontvanger zit een grotere antenne dan in een telefoon of tablet. Hierdoor kan een GPS ontvanger meer satellietsignalen ontvangen. Ook zit in zo’n GPS ontvanger een krachtiger rekenmodule om de positie aan de hand van satellietsignalen nauwkeuriger te kunnen bepalen.

Zo’n GPS ontvanger werkt het beste als er tussen de ontvanger en de GPS satellieten geen obstakels zijn. Daarom wordt de GPS ontvanger op een loodstaaf geplaatst. Dit is vaak een 2 meter lange stok. Door de GPS ontvanger op deze loodstaaf te plaatsen heeft hij geen last van de meeste obstakels, die zich vaak laag bij het aardoppervlak bevinden.

Daarnaast heeft u dus natuurlijk ook een tablet of telefoon met de landmeetsoftware Apglos Survey Wizard nodig.

Maar in de meeste gevallen is het niet handig om de loodstaaf in één hand te houden en de tablet of telefoon in de andere hand. Daarom zit bij een complete GPS meetstok ook nog een tablethouder, waarmee de tablet aan de loodstaaf is bevestigd.

Dat zijn alle onderdelen die u daadwerkelijk kunt zien bij een GPS meetstok. Maar om een zelf te kunnen landmeten heeft u nog twee dingen extra nodig. Dit is een verbinding met het RTK correctienetwerk.

Met de verbinding met het RTK correctienetwerk kunt u centimeternauwkeurig landmeten. Zonder deze verbinding zal de nauwkeurigheid op enkele decimeters blijven steken, ondanks dat u werkt met een professionele GPS ontvanger. Hoe een RTK correctienetwerk werkt kunt u hier lezen.

Om verbinding te maken met het RTK correctienetwerk heeft u een internetverbinding nodig. De makkelijkste manier hiervoor is met een SIM-kaart in de tablet.

Nu lijkt het misschien dat u veel nodig heeft om zelf te landmeten. En dat u veel moet regelen. Maar dat is niet zo, omdat wij voor u al complete GPS meetsystemen hebben samengesteld voor huur en koop, waarmee u direct zelf aan de slag kan gaan.

Heeft u een opleiding nodig om zelf te landmeten?

Voor veel zaken heeft u een echte opleiding nodig. En hoewel er voldoende opleidingen zijn om landmeter te worden hoeft u geen opleiding voor landmeten te hebben gevolgd om met onze GPS meetsystemen te kunnen werken.

Wanneer u namelijk een GPS meetsysteem bij ons koopt of huurt, dan zorgen wij er namelijk voor dat alles goed is ingesteld. U hoeft zich niet druk te maken over ellipsoïden, geoïden, coördinatenstelsels enz., waarover u bij een opleiding tot landmeter over wordt geleerd.

Het maken van de verbinding tussen de GPS ontvanger en de landmeetsoftware Apglos Survey Wizard is ook eenvoudig. Wanneer de GPS ontvanger en de software zijn opgestart kunt u met maar drie klikken verbinding maken tussen de software en de GPS ontvanger. Dit is inclusief verbinding met het RTK correctienetwerk.

Daarnaast zit er in Apglos Survey Wizard een speciale functie. Deze functie heet rondleiding. En bij deze functie kunt u in twee stappen kiezen wat u wilt doen. Daarna voert u exact uit wat de landmeetsoftware Apglos Survey Wizard u verteld.

Hierdoor leert u heel snel met de software hoe u verschillende functies binnen het landmeten kunt uitvoeren. Hierbij kunt u denken aan het inmeten van een punt of het meten van een lijnobject. Maar ook het uitzetten van punten kunt u met behulp van deze functie leren.

Daarnaast krijgt u wanneer u een GPS meetsysteem bij ons huurt en koopt een korte uitleg over het GPS meetsysteem gericht op de taken, die u wilt uitvoeren.

Voor het gebruik van onze GPS meetsystemen heeft u dus geen opleiding nodig tot landmeter.

U krijgt namelijk dezelfde resultaten als een professionele landmeter, die een GPS meetsysteem gebruikt.

Wanneer kunt u toch beter een landmeter inhuren?

Uit dit artikel mag duidelijk blijken dat u wel degelijk zelf kunt landmeten. In sommige gevallen kan het beter zijn om toch een landmeter in te huren voor het uitvoeren van de landmeetkundige werkzaamheden.

Een voorbeeld daarvan is wanneer er een conflict is tussen u en een andere partij.

Een GPS meetsysteem liegt niet. De positie, die het aangeeft, is de daadwerkelijke positie met een bijbehorende afwijking. Wanneer u een RTK fix heeft dan is het maar een centimeter.

Echter bij conflicten kan er een discussie ontstaan over de kwaliteit van het inmeten, wanneer u het zelf doet, zelfs wanneer de resultaten hetzelfde zijn als die van een professionele landmeter.

Maar wanneer u een onpartijdige landmeter, die geen relatie heeft met één van de partijen in het conflict, de landmeetkundige werkzaamheden laat uitvoeren, dan zullen beide partijen zich sneller neerleggen bij het resultaat van de landmeter. Hierdoor is er minder kans op escalatie van het conflict.

Een andere situatie waar u beter een landmeter voor kunt inhuren dan het zelf doen is wanneer de landmeetkundige werkzaamheden moeten worden verricht op een locatie waar veel obstakels zijn. Met obstakels bedoel ik hier grote bomen, grote gebouwen, overkappingen enz..

GPS werkt uitsluitend wanneer de GPS ontvanger voldoende GPS signalen kan ontvangen. Wanneer een GPS ontvanger te weinig GPS signalen ontvangt dan kan hij niet nauwkeurig de positie bepalen. En wanneer de positie niet nauwkeurig is, kan er niet nauwkeurig worden landgemeten.

De techniek van GPS verbetert elke keer, waardoor de last van obstakels bij GPS steeds minder wordt.

Landmeten in tunnel

Echter onder een afdak of een overkapping kan er met GPS niet goed gemeten worden. Een landmeter heeft naast een GPS meetsysteem nog andere landmeetkundige instrumenten. Hierdoor kan hij op deze locaties met obstakels wel meten. Dit is dan ook een reden om een landmeter in te huren.

Maar buiten deze redenen kunt u eigenlijk altijd zelf landmeten. Dat scheelt namelijk ook in de kosten.

Wat is het verschil in kosten tussen zelf landmeten en een landmeter inhuren?

Op onze website zijn we erg duidelijk wat de kosten zijn voor onze GPS meetsystemen. Dit geldt voor zowel het huren als voor het kopen van de GPS meetsystemen.

RTK GPS kosten

Het goedkoopste GPS meetsysteem op onze website inclusief alle abonnementen ligt rond de € 2920,- excl. BTW. En het huren van een GPS meetsysteem is zo’n € 50,- excl. BTW per dag plus de opstartkosten van € 50,- excl. BTW.

Zie voor de huidige prijzen de kooppagina en de huurpagina.

Een landmeter heeft ook bepaalde tarieven. Voor dit artikel over landmeters hebben we destijds onderzoek gedaan naar de prijzen voor een landmeter.

De uurtarieven die wij voor 2020 hebben gevonden zijn:

  • GPS landmeter: € 61,50 excl. BTW
  • Landmeter met volledig landmeetkundig instrumentarium: € 77,50 excl. BTW

Deze tarieven zullen in 2021 zeker niet naar beneden zijn gegaan.

Daarnaast verrekent een landmeter bijna altijd in dagdelen. De kosten voor een dagdeel van de twee typen landmeters zijn dan als volgt:

  • GPS landmeter: € 246,- excl. BTW
  • Landmeter met volledig landmeetkundig instrumentarium: € 310,- excl. BTW

Dit betekent dat wanneer u iets wilt landmeten en het zelf doet altijd bespaart. Wanneer u bij ons een GPS meetsysteem huurt dan bespaart u al € 146,- excl. BTW per dagdeel ten opzichte van een GPS landmeter. En wanneer u landmeetkundig werk heeft voor een hele dag bespaart u al € 392,- excl. BTW per dag ten opzichte van een GPS landmeter.

En wanneer u een langlopend project heeft waarbij er op meerdere dagen moet worden landgemeten dan is zelf landmeten namelijk ook voordeliger. De aanschaf van een compleet Start GPS meetsysteem inclusief abonnementen kost namelijk minder dan het inhuren van een GPS landmeter voor 12 dagdelen.

Het mooie van het zelf hebben van een eigen GPS meetsysteem is dat u het zonder extra kosten vaker kunt gebruiken. En hoe vaker u zelf gaat landmeten u meer u dus bespaart

Wat zijn andere voordelen om zelf te landmeten?

Maar naast het feit dat zelf landmeten voordeliger is heeft zelf landmeten nog meer voordelen ten opzichte van het inhuren van een landmeter.

Ten eerste is er de invloed op de planning. Wanneer u zelf gaat landmeten kunt u zelf beslissen wanneer u dat doet. Terwijl wanneer u een landmeter inhuurt, dit tijdig moet regelen. De laatste keer dat ik een landmeter heb gevraagd of hij iets kon inmeten gaf de landmeter aan dat de eerste mogelijkheid die hij had om dat uit te voeren over drie maanden was.

De meeste mensen zitten niet te wachten op zo’n lange wachtperiode. Maar hier hoeft u dus geen rekening mee te houden wanneer u zelf gaat landmeten.

Een ander voordeel is dat wanneer u zelf de landmeetkundige werkzaamheden doet, u het ook doet zoals u het wilt en u bedoelt. Wanneer u het eerst met een landmeter moet communiceren, dan kan het altijd zijn dat u niet exact krijgt wat u wenst.

Of dat, en dat is niet minder erg, dat u meer moet betalen dan dat was afgesproken, omdat de landmeter dit ziet als aanpassing en dus als meerwerk.

Verder geldt dat wanneer u zelf meet de kwaliteit vaak omhoog gaat. U heeft namelijk het doel voor ogen, terwijl het voor de landmeter maar de zoveelste klus is. En dat niet alleen. Wanneer u zelf aan het landmeten bent, dan ziet u ook meer. En wanneer u meer ziet, dan wilt u vaak ook meer inmeten. Hierdoor krijgt u een completere inmeting.

En wanneer u een completere inmeting heeft dan heeft een kwalitatief betere ondergrond. Hierdoor verbetert de kwaliteit van uw gehele project.

Slotconclusie over zelf landmeten

Dit was een heel artikel over zelf landmeten. Er is veel over dit onderwerp van GPS landmeten te melden. We hopen dan ook dat u er in ieder geval een aantal zaken van heeft opgepikt en dat u daar u voordeel mee kunt doen.

Echter is alles wat in dit artikel is geschreven theorie. Als u deze theorie in de praktijk wilt brengen dan kan dat.

U kunt namelijk via deze website een GPS meetsysteem met een Reach RS2 proberen te landmeten. Wanneer u dat doet dan kunt u wat u door het lezen van dit artikel direct in de praktijk brengen. En u kunt zien of het werken met een GPS meetsysteem iets voor u is.

Natuurlijk krijgt u wanneer u één van onze GPS meetsystemen probeert of koopt nog een korte en duidelijke uitleg, zodat u direct ermee aan de slag kunt.

Mocht u eerst een demonstratie willen dan kunt u die ook via de hierboven genoemde pagina’s aanvragen. Bij een demonstratie of een korte uitleg kunt u ook nog specifieke vragen stellen over zelf landmeten.

Check de shop van GPS-systeem